Årsmöte med efterfest

Den 12 juni hölls den årliga stämman i föreningen. Vi samlades ute på gården i solen. En motion hade lämnats in kring varsam renovering i huset. Ett bra och uppskattat intiativ som resulterade i att styrelsen fick i uppgift att skriva kompletterande text om detta i ordningsreglerna samt att titta på eventuella ändringar i stadgarna till nästa stämma. 

Förslaget till stadgeändringar röstades igenom. Motiveringen till nya stadgarna löd såhär:

"I juni 2022 tog riksdagen beslut om ändringar i bostadsrättslagen, vilka gäller från den 1 januari 2023. Lagförslaget som antogs kallas Tryggare Bostadsrätt och syftar till att stärka konsumentskyddet på bostadsrättsmarknaden. Flera av lagförslagen påverkar alla bostadsrättsföreningar, däribland tydligare regler kring renovering i bostadsrätter, rösträtt och mer långtgående upplysningsplikt i årsredovisningen.

Ändringarna innebär bland annat att reglerna om när tillstånd krävs för bostadsrättshavare vid ombyggnation i bostadsrättslägenhet har utökats. Före 2023 krävdes godkännande av föreningens styrelse för vissa åtgärder i lägenheten. Dessa krav förtydligades och utökades från och med årsskiftet. Precis som tidigare får styrelsen vägra att ge tillstånd till en åtgärd endast om den är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen. Med den nya lagändringen får den bostadsrättshavare som är missnöjd med styrelsens beslut begära att hyresnämnden prövar frågan. Även konsekvensen skärps om bostadsrättshavaren utför tillståndspliktiga åtgärder trots avslag från styrelsen, eller utan att fråga om lov, vilket innebär att föreningen då har rätt att säga upp bostadsrättshavaren på grund av förverkande om inte åtgärden är ringa. Till följd av dessa lagändringar kommer föreningen behöva justera vissa formuleringar i era stadgar så att de harmoniserar med gällande lag."

Efter att mötet var avslutad dukades snacks och dryck fram som Anna hade ordnat. Ett fint avslut på en trevlig stämma!